Tuesday, May 10, 2011

Personal ...

  Maaflah kalau tiba-tiba ada personal blog pulak. Tak sanggup nak buat yang baru. Pada mulanya, saya nak memperkenalkan nama saya, Sukaina Bte Muhamad. Saya rasa tiada rahsia untuk memberitahu nama saya. Kita cerita yang ringkas-ringkas ajelah kay. Hm. pelik tak kalau saya cerita pasal wanita yang tak bertudung dan bagaimana perasaannya ketika hatinya da terbuka untuk memakai tudung tetapi tidak tahu waktu yang sesuai untuk memakainya. Saya memakai namanya dengan gelaran aku ajelah kay.


  Aku merasa gembira tatkala rambutku yang dihias rapi dan aku kelihatan anggun dengan baju yang tidak menutupi lenganku dan seluar yang tidak menutupi keseluruhannya.. Aku berjalan da terus menuju ke perpustakaan yang berdekatan dengan rumah. Aku memang gemar membaca buku di perpustakaan. Tiba di perpustakaan, aku ternampak buku novel melayu yang berjudul, 'Ayat-ayat Cinta' dan wanita muslimah. Hatiku menyuruhku untuk mengambil kedua-dua buku itu. Dengan spontan, aku mengambil buku itu dan terus mencari tempat duduk. Setelah mendapat tempat duduk, dengan segera aku membaca buku yang telah aku ambil tadi. Aku hayati setiap rangkaian yang ada didalamnya.. Sungguh menakjubkan. Mulai dari hari itu, aku semakin gemar membaca buku novel islam dan terus membacaya setiap hari. Aku menjadi cemburu kerana aku mendapatkan ramai wanita didalam buku itu memakai tudung dan aku cemburu dengan sifat mereka yang sopan dan ayu. Dengan sekelip mata aku dapat merasakan yang aku semakin berubah menjadi lebih pendiam dan kurang marah. Keluargaku juga memberitahu itu juga rakan-rakanku. Aku gembira dengan sikapku demikian. Sampai satu saat, aku mulai solat lima waktu dan tidak pernah meninggalkannya. Aku juga mengaji setiap hari. Tetapi satu perbuatan yang belum aku laksanakan iaitu memakai tudung. Aku juga menyertai madrasah 'part-time'.


  Sehingga satu hari aku memberitahu bahwa aku ingin memakai tudung. Tetapi auntyku memberitahu jika aku ingin memakainya, jangan sesekali menyesal. Kerana kebanyakkan wanita sekarang yang memakai tudung hanya mengikut trendy. Tetapi aku percaya yang aku bukan seperti itu. Hatiku ikhlas ingin memakainya. Tetapi yang aku bingung kini bilakah waktu yang tepat akan aku memakai tudung. Wahai Tuhanku yang Esa kau tunjukkanlah aku waktu yang tepat untukku memakainya. Kadangkala aku sedih kerana ada yang tidak mempercayai diriku. Tapi aku tidak sedih kerana aku percaya bahawa Engkau ada dan akan selalu bersmaku.. Ya Allah batuilah hambamu yang kebingungan ini...


  Aslkm Wr.Wb
  Sukaina

1 comment:

  1. semoga istiqamah dgn perubahan diri...brdoa snntiasa supaya mndpt bimbingan dan rahmat dr ALLAH SWT

    ReplyDelete